Algemene informatie Griekenland

Algemene informatie Griekenland

Griekenland, hét schiereiland, ligt in het zuidoosten van Europa en bestaat uit het vasteland en uit de vele eilanden van de Ionische en de Egeïsche zee, waarvan de bekendste Rhodos, Kreta en Kos zijn. Het land is ruim drie keer zo groot als Nederland en heeft een kustlengte van maar liefst 4000 kilometer lang. De buurlanden van Griekenland zijn in het oosten Turkije, gescheiden door de Egeïsche zee en de zee van Marmara en in het noorden Albanië, Macedonië en Bulgarije. Het zuiden ligt aan de Middellandse Zee en in het westen ligt de Ionische Zee. Het landschap bestaat voor het overgrote deel uit heuvels en bergen, waarvan de hoogste berg de berg Olympus is. De bekende baai ‘de Golf van Korinthe’, welke 127 kilometer lang is, scheidt het schiereiland van het vaste land.

Advertenties van onze partners

Klimaat in Griekenland

Aan de kuststreek en op de eilanden heerst een mediterraan klimaat met hete, droge zomers en milde winters. Op de eilanden is over het algemeen wat meer verkoeling door de wind. Door de vaak westen winden heeft het oosten van Griekenland minder last van neerslag. Het klimaat wordt ook mede beïnvloed door het verloop van de gebergten van west naar oost. Het land kent een hoog aantal zonnedagen per jaar, tot wel 300, waardoor het Griekse continent het warmste klimaat heeft van alle Zuid Europese landen.

Bezienswaardigheden & evenementen in Griekenland

Griekenland biedt tal van bezienswaardigheden, zoals in de hoofdstad Athene, de Akropolis. Dit is een indrukwekkend monument van tempels en hét symbool van de oudheid van het land. Een bezoekje aan Olympia is ook zeker de moeite waard. Hier werden de eerste Olympische Spelen gehouden. De Samaria Kloof is de langste kloof van Europa en ligt in het westen van Kreta. Hier kunnen prachtige wandelingen worden gemaakt evenals in het gebied rond de berg Olympus. Wie van avontuur houdt, kan deze berg tevens beklimmen. Het hele jaar door worden er evenementen gehouden in Griekenland van traditionele feesten tot aan bloemen- mossel- en wijn festivals.

Steden in Griekenland

De hoofdstad Athene is zeker de moeite waard te bezoeken. Hier is veel cultuur en historie te vinden en hier zijn tevens vele schitterende archeologische gebouwen te bewonderen. In het noordwestelijke Pindosgebergte ligt de stad Dodoni, welke wordt gezien als het oude Griekse heiligdom. Ook de steden Thessaloniki en Iraklion zijn het bezoeken meer dan waard.

Eten & drinken in Griekenland

De Griekse keuken is een combinatie van zowel oosters als Europees eten. In alles wat de Grieken bakken wordt ontzettend veel olijfolie gebruikt, dit in het kader van een gezond leven. Typische Griekse gerechten zijn de souvlaki, het vlees aan een stokje en de zware schotel van onder andere gekruid gehakt, moussaka genaamd. Ouzo is de traditionele drank van het land.

Bevolking in Griekenland

Griekenland heeft over het algemeen een lage bevolkingsdichtheid. De meeste Grieken wonen in de grote steden. Tevens kent het land vrij weinig immigratie. De Grieken zijn zeer gastvrij, ze houden van discussies en hechten veel waarden aan het gezin. Toch is het verschil tussen mannen en vrouwen nog wel te merken. Zo zie je vaak mannen buiten zitten en discussiëren, komen vrouwen niet vaak in de kroeg en is er tevens een groot contrast tussen bijvoorbeeld de plattelandsvrouwen en die uit de stad.